Stretnutie s Rámom po slovensky!

Pred pár dňami som dočítal knihu Stretnutie s Rámom od A.C.Clarka, majstra sci-fi a jedného z mojich obľúbených autorov. Knihu som si celkom užil, pravdepodobne preto, že konečne vyšla v slovenčine. O preklad sa postaral osvedčený Patrick Frank, ktorý mal na starosti aj preklad nemenej povestnej série Nadácia, spisovateľa Isaaca Assimova. A je to slušná jazda! Pocity z čítania sú veľmi podobné tým, ktoré som mal po prečítaní českej verzie, možno tak desať rokov dozadu.

Vychvaľovať Clarka za jeho skvelé nápady, kvalitné spracovanie námetu a detailný popis neznámeho sveta založený na známej fyzike, je ako nosiť drevo do lesa. Dá sa takto totiž charakterizovať väčšina jeho diel, ak nie všetky. Za Stretnutie s Rámom obdržal aj šesť cien a treba pripustiť, že v tej dobe, keď kniha vznikla (1973), opäť posunula žáner sci-fi o kúsok ďalej.

rama_skpng

(Nové slovenské vydanie, Mimaš 2022, Zdroj: FANDOM.SK)

Mám ale isté námietky. Predovšetkým ide o story-driven román, čiže dôraz kladie na príbeh a nie postavy. To samo o sebe nie je problém, ale v konečnom dôsledku je v knihe len jeden väčší zvrat. Je veľmi lineárna a navyše s otvoreným koncom. Áno, román má ďalšie tri pokračovania a odpovie na všetky dôležité otázky. Lenže, z pokračovaní som mal v rukách iba Návrat Rámy a ani ten som nebol schopný dočítať (nie som si celkom istý, či kvôli češtine, alebo pre ten rozvláčnejší dej). Zmena „štýlu“ by sa dala vysvetliť tým, že hlavným spisovateľom sa stal zrejme Gentry Lee a Clarke bol skôr zdrojom nápadov. Kto napísal čo, v rámci tejto série, je taká menšia záhada.

Knihy tiež neboli plánované ako séria - druhý diel sa zjavil až 16 rokov po prvom a samotné rozvíjanie myšlienok nemusí sadnúť každému. Na wikipédii sa dá prečítať obsah ďalších dielov a atmosféra, ktorú autori nastolili, mi nebola celkom po chuti.

rama_czpng

(Séria o Rámovi, české vydanie, Baronet 2009, zdroj: Kamil Dubík)

Myslím, že teraz je perfektný čas preskúmať túto sériu znovu, ideálne za predpokladu, že vydavateľstvo Mimaš sa nezľakne a vydá aj zvyšné diely v slovenčine. (Napríklad také vydavateľstvo Argo z neznámych príčin vydalo len prvé dva diely Vesmírnej odysey, pričom knihy sú štyri. Pripúšťam, že nie sú tak skvelé ako prvé dva romány, ale opäť pridávajú nejaké myšlienky k ústredným témam…)

No a kým sa objavia zmienené pokračovania, čaká ma ešte jedna Clarkova kniha, ktorú som si pred nedávnom zadovážil. Nepochybujem, že bude skvelá.

mprachpng
(Ďalší známy Clarkov román, Zdroj: Kamil Dubík)