Mestá budúcnosti

K veciam, ktoré ma už nejaký čas fascinujú, patria jednoznačne vízie toho, ako budeme žiť v budúcnosti. Som tak trochu idealista, optimista a rojko (češi majú na to krásny výraz "snílek") a len veľmi nerád vidím, ako naša civilizácia prešľapuje na mieste. Ako si ničíme Zem, vedieme nekonečné konflikty a ako sa nevieme vymaniť z kolotoča dožívajúceho ekonomického systému.

Viem však, že existujú ľudia, ktorí majú podobný názor. A našťastie nájdu sa aj takí, ktorí majú možnosť s tým niečo urobiť. Pred nejakým časom som natrafil na prácu futuristu Jacque Fresca, inžiniera, ktorý svoju profesiu prerástol po každej stránke. Vytvoril celkom nový koncept toho, ako by mohla fungovať spoločnosť v budúcnosti a nazval ju "resource-based economy". Ide o spoločenský systém, v ktorom na získanie tovaru a využívanie služieb nie sú potrebné žiadne peniaze. Namiesto strachu z toho, ako stroje prevezmú prácu za nás, navrhuje presný opak - nech čo najviac práce vykonávajú práve stroje, nech je všetko riadené čo najinteligentnejšími prostriedkami a tovar nech sa vyrába len najkvalitnejším spôsobom, z najkvalitnejších (alebo recyklovaných) surovín. Všetko musí byť trvanlivé, zbytočné mrhanie materiálov premenou na odpad nie je prípustné. Je to predstava silne technologicky vyspelej spoločnosti, ako vystrihnutej s utopistických sci-fi filmov a seriálov.

Venus projekt (oficiálny názov pre tento projekt, ktorý je mimochodom rozvíjaný už od 70-tých rokov minulého storočia) však nie je jediný, ktorý sa snaží posunúť hranice ľudstva. Je dokonca jedným z tých, ktoré nie je jednoduché zrealizovať a už vôbec nie v blízkej budúcnosti. Zrejme bude potrebné učiniť isté medzikroky a kto vie, možno sa medzitým objavia aj úplne iné zaujímavé smery, ktorými sa urbanizmus môže uberať (napríklad oveľa "prírodnejšie" zameraná spoločnosť, ktorá sa nechce obklopiť technológiou. Alebo spoločnosť, ktorá technológie odmietne úplne a dá prednosť rozvoju svojho "vnútorného sveta"...).


futuristic-city-wallpaper-preview-21jpg

(Vízia futuristického mesta, neznámy. autor. Zdroj: NewEvolutionDesigns)

Podľa všetkého však prišla doba, keď podobných nápadov pribúda. Ide o projekty, ktoré by mohli zaplniť medzeru, kým sa nám podarí zrealizovať utópiu typu Venus. Tu je prehľad tých, o ktorých sa v poslednej dobe hovorí, alebo ktoré už dokonca prinášajú prvé výsledky:

Zrkadlová línia

Začnem najaktuálnejšou správou - ide o projekt "Zrkadlová línia" (súčasť mesta Neom), pripravovaný Saudskou Arábiou. Koncept Zrkadlovej línie znie naozaj silne techno - futuristicky: 3 stupňové, takmer pol kilometra vysoké mesto, tiahnúce sa v podobe obrovskému múru zo skla 160 kilometrami púšte, plné vyspelej technológie. A to všetko s nulovými emisiami!

Tu je zoznam niektorých kľúčových aspektov projektu:

Circular economy, Non-linear production, Industry 4.0, Green factories, Lean manufacturing, Advanced data & logistics, Secure 5G hyperconnectivity, AI & advanced robotics, Off-site modular construction & 3D printing, Low-carbon sustainable construction, Cognitive cities, autonomous vehicles & digital twins

Za projektom stojí samotný korunný princ Mohammed bin Salman Al Saud, takže životaschopnosť projektu znie nádejne.

Auroville

Asi najutopistickejšie mesto, ktoré je už dokonca (do značnej miery) postavené a funkčné. Založené bolo ešte v 60-tých rokoch a sústreďuje sa skôr na vnútorný svet človeka - toto mesto nemá vládu, náboženstvo, peniaze, autá a ani políciu. Obyvatelia experimentujú s holistickými metódami liečenia, rôznymi alternatívnymi formami vzdelávania, ale aj s vlastnoručným pestovaním potravín, pričom využívajú len 100% ekologické riešenia. Mestečku dominuje chrám Matrimandir, ktorý má slúžiť ako centrum pre ľudí akejkoľvek viery - sloboda je tu na prvom mieste.

Akon

S plánom na stavbu mesta prišiel rapper Akon, čo samo o sebe vzbudzuje istú nedôveru k projektu (hlavne otázky okolo jeho financovania). Malo by ísť o moderné mesto postavené v Senegale, za účelom rozprúdenia miestnej ekonomiky a rozvinutie krajiny. Kľúčovými by mali byť obnoviteľné zdroje energií a vlastná kryptomena.

Telosa

Ambiciózny plán pre futuristické mesto, ktoré plánuje Marc Lore postaviť (kdesi) v púšti, na východnom pobreží USA. Mesto by malo byť postavené na myšlienkach "reformovanej verzie kapitalizmu", kde by si obyvatelia mohli viac užívať výdobytky moderného sveta, než byť ich otrokmi. Dôležitým aspektom projektu je časový rámec 15 minút - behom tejto chvíle by sa mali obyvatelia dostať z rezidentnej časti ku ktorejkoľvek službe či inštitúcii.

Iné projekty, ktoré stoja za zmienku

Futuristické mestá ma zaujímajú ešte z jedného, očividného dôvodu. Mám v pláne o tejto téme písať (román), a tak trocha preskúmať utopistickú budúcnosť z môjho uhla pohľadu. Momentálne nebudem prezrádzať viac. Snáď len toľko, že tajne dúfam v to, aby sa podobné projekty podarilo aj zrealizovať.

Ďalšie zdroje

https://liamtra.com/blog/sojourning-to-spiritual-escapades-in-india/

https://brainee.hnonline.sk/notsorry/news/spolocnost/svet/26674283-raper-akon-chce-postavit-futurist... 

https://www.startitup.sk/americky-miliardar-tvrdi-ze-do-roku-2030-vybuduje-mesto-ako-zo-sci-fi-vyzer...

https://en.wikipedia.org/wiki/Neom

https://www.nextech.sk/a/Takto-bude-vyzerat-novy-div-sveta--Zrkadlove-mesto-buducnosti-Mirror-Line

https://www.startitup.sk/sci-fi-je-v-saudskej-arabii-realitou-obytna-stavba-pre-5-milionov-ludi-dlha...

https://www.forbes.sk/mesto-dlhe-170-kilometrov-napriec-saudskou-arabiou-ambiciozny-projekt-korunneh...

https://www.kreativita.info/auroville/

https://en.wikipedia.org/wiki/Mirra_Alfassa#Establishing_Auroville

https://en.wikipedia.org/wiki/Auroville

https://brainee.hnonline.sk/notsorry/news/spolocnost/svet/26674283-raper-akon-chce-postavit-futurist...

https://www.trend.sk/biznis/miliardari-prinasaju-viziu-miest-kde-prist-prace-alebo-skoly-trva-iba-15...

https://en.wikipedia.org/wiki/Telosa