Je Scrivener splneným snom každého autora?

Boli časy, keď pri zmienkach o spisovateľoch každému v mysli naskočil obraz zanieteného chlapíka či ženy sediacej pred písacím strojom, ako sa úporne snaží dostať svoj skvelý príbeh na svetlo Božie. Na stole sú okrem stohov rukopisu aj zvyšky obeda, pretože autor obvykle cíti väčšiu potrebu vyjadriť sa, než živiť telo. Po chvíli však len zúfalo vytrhne papier zo stroja, zmačká ho do guličky a odhodí na zdanlivo nekonečne narastajúcu kopu k ďalším nepodarkom…

Dnes je však iná doba. Aj literárni autori majú svoje nástroje, ktoré už dávno prekročili rámec brka a kalamáru, dokonca ani ten zmieňovaný písací stroj už nie je v kurze (hoci treba priznať, že pero a papier je pre mnohých autorov stále priam posvätné: writers-and-their-favorite-tools). Pokiaľ chce byť autor trocha produktívnejší, určite siahne po počítači s textovým editorom. No a počítač ponúka ďaleko viac možností, než sa zdá.

Akých?

Predovšetkým, typický autor potrebuje udržiavať značné množstvo poznámok. Máme tu postavy, okolo ktorých sa obvykle krúti celý príbeh, popis detailov k určitým lokalitám a samozrejme rôzne udalosti či dôležité dátumy. V skratke, jedná sa o slušné množstvo akéhosi manažovania informácií k dielu. Okrem toho, vždy je dobré mať aj celkový prehľad o diele, o jednotlivých dejových líniách či časových súvislostiach. No a keď je dielo hotové, treba ho dať do správnej formy a prípadne zverejniť správnou cestou…

A tu sa dostávame k softvéru pre spisovateľov - k aplikáciám, predstavujúcim špeciálne nástroje, ktoré vedia pomôcť s vyššie zmieňovanými úlohami. Medzi najpopulárnejšie programy tohto typu jednoznačne patrí Scrivener, ktorý neskrýva ambície stať sa „ultimatívnym švajčiarskym nožíkom“ spisovateľa.

Dostojí svojej povesti?

hlavna_obrazovkapng

(Hlavné okno Scrivenera v3.2.3 pre Mac, téma: solarized light. Zdroj: Kamil Dubík)


Základom Scrivenera je samozrejme textový editor (hoci „samozrejme“ je v tomto prípade silné slovo, nakoľko existuje softvér určený vyslovene len k manažmentu a pod.). Ten ponúka veľmi prispôsobivé možnosti písania textu a pochopiteľne aj kontroly pravopisu. Je možné zmeniť celkový výzor v podstate každého aspektu písma, rôzne štýly a k tomu ešte pridáva automatické formátovanie. Pre autorov je obvykle zaujímavý tiež „distraction free“ mód - editor sa vtedy prepne do celoobrazovkového režimu a skryje všetky zbytočné prvky, ktoré by autora rozptyľovali. Scrivener má túto vlastnosť implementovanú naozaj na výbornú - nielenže ukryje všetko nepotrebné, ale pridáva špeciálnu nástrojovú lištu (s automatickým ukrývaním) na ovládanie tohto režimu. Dokonca pridáva možnosť simulovať správanie písacieho stroja. Na prvý pohľad je to síce detail, no pre niekoho to môže byť súčasťou otázky, či vôbec tento program vyskúša.

Druhým pilierom Scrivenera sú bezpochyby jeho manažovacie schopnosti. Na ľavej strane sa nachádza panel, v ktorom je zobrazená celá štruktúra diela: samotné dielo (manuscript), ideálne rozdelené do kapitol, popis postáv (characters) a miest (places). Tiež je tu aj sekcia pre výskum (research), poznámky (notes), nápady (ideas) a ďalšie. Všetky predstavujú adresáre, v ktorých je možné mať ľubovoľný počet textových dokumentov, editovaných priamo Scrivenerom. Systém je veľmi prehľadný, konzistentný a priam nabáda autora na vylepšovanie každého aspektu diela. Pre mňa ide o kľúčovú vlastnosť, ktorá ma oslovila - je radosť zapnúť Scrivener a trocha sa pohrať s detailami, čo veľmi motivuje k samotnému písaniu. Ideálny spôsob, ako sa jemne navnadiť na písanie, či naštartovať sa, keď má autor nejaký blok. Veď je to len o napísaní pár riadkov k nejakej postave…

sablonypng

(Scrivener ponúka množstvo šablón pre rôzne druhy prác. Ovláda aj písanie scenárov! Zdroj: Kamil Dubík)


Týmto sa ale možnosti panelu nekončia. Je tu kopa šablón, ktoré autorovi pomôžu s písaním poznámok, rozdelením diela a tiež s designom prvej strany či obálky. Rovnako zaujímavý je aj panel na opačnej strane obrazovky: tu sa skrývajú možnosti pre písanie poznámok k aktuálnej kapitole, pridávanie štítkov (tags), záložiek a hlavne veľmi dobre implementovaná možnosť zálohovania (snapshots).

No a napokon je tu tretí pilier, a tým je lepší prehľad o diele. Veľmi užitočná je pre autora informácia o rozsahu textu, ktorý píše. Myslím tým počet strán či znakov. Scrivener umožňuje sledovať tieto údaje, stanovovať si ciele a zobraziť prehľad o každej časti diela (outliner). Pre mňa je práve toto zákutie jedným z najčastejšie navštevovaných. Veď ktorého autora by nepotešilo sledovať, ako sa jeho dielo rozrastá!?

prehladpng

(Prehľad o rozsahu jednotlivých pasáží. Zdroj: Kamil Dubík)


Ďalšia fantastická možnosť, ako si urobiť celkový obraz o práci, je využívanie korkovej tabule, ktorá sa dá nastaviť tak, aby vyzerala… presne ako korková tabuľa! (Je to jeden z tých detailov, v ktorých spočíva sila Scrivenera - aj atmosféra pri tvorení býva obvykle veľmi dôležitá!). Korkovú tabuľu je navyše možné prepnúť na verziu bez pevnej polohy, kde si autor môže prenášať lístočky po virtuálnej ploche podľa vlastnej vôle.

korkova_tabulapng

(Populárny nástroj: korková tabuľa. Zdroj: Kamil Dubík)


Keby to niekomu nestačilo, k dispozícii je tiež možnosť zobrazenia podľa „nálepiek“ (labels). A tu sa dajú robiť naozaj zaujímavé analytické čary. Dielo je možné zobraziť trebárs podľa jednotlivých dejových línií, zaujímavých postáv (POV) a podobne. Možnosti sú obrovské.


labelspng

(Prehľad pomocou "nálepiek", t.j. labelov. Zdroj: Kamil Dubík)


Pripusťme, že súčastný autor síce nepotrebuje žiadne špeciálne nástroje, ale keď už sú k dispozícii, bola by škoda nepoužiť ich. Scrivener sa naozaj snaží byť najlepším nástrojom pre spisovateľov a robí to správne (podobne, ako Final draft sa snaží byť najlepším nástrojom na písanie scenárov). Stále sú tu určité miesta, ktoré sa dajú ďalej rozvíjať (napríklad by som ocenil nejaký nástroj, ktorý by pomohol s tvorením literárnych postáv - postačilo by, keby autorovi pomáhal pridržiavať sa Myersovej-Briggsovej testov osobnosti), ale to čo robí, robí dobre. Okrem toho, neustále objavujem ďalšie a ďalšie funkcie, ktoré rozhodne potešia. Naposledy to bol „name generator“, ktorý ako už jeho názov napovedá, pomôže s výberom toho správneho mena pre postavu (žiaľ, slovenské mená tu nenájdeme). 

Pre mňa to býva občas pekná drina!

Zvláštnosťou je, že Scrivener existuje v dvoch verziách - pre Mac počítače a o čosi mladšiu verziu pre Windows. Ja som stavil na verziu pre Mac, nakoľko obrazovka Macbooku je jednoducho nádherná a dojem z textu je fantastický (ale o tom až v ďalšom článku). Sebaisto môžem prehlásiť, že táto verzia určite stojí za zhruba tých 50$, ktoré si za ňu autori pýtajú. Na mňa funguje stopercentne!