Hold pre Webba

Pred pár dňami svet konečne zhliadol prvé snímky z Webbovho vesmírneho teleskopu. Ako fanúškovi vesmírneho výskumu aj mne podskočilo srdce a prebehol mráz po chrbte. Na chvíľu som opäť pocítil pokoru pred neskutočnou rozlohou vesmíru a všetkými tými tajomstvami, ktoré skrýva. No a ako by som mohol vzdať hold takejto udalosi lepšie, než novou poviedkou?

Webb-s_First_Deep_Field_adjustedjpg
(Deep field, prvý obrázok, júl 2022. Public domain, via Wikimedia Commons. Zdroj: wikipedia.org)

Mám šťastie - práve pri tejto príležitosti sa mi podarilo dopísať prvú verziu Rodinných záležitostí, ktorá je ďalším z mojich príbehov neodohrávajúcich sa na Zemi.

Nemôžem si pomôcť, ale vesmírne lode ma čímsi fascinujú. Aj preto sa Rodinné záležitosti odohrávajú z veľkej časti práve na palube vesmírneho plavidla. Na rozdiel od poviedky Fiasko však loď tentokrát nie je len kulisou, ale aj jedným z protagonistov.

Prvotnú inšpiráciu som objavil pri sledovaní seriálu Andromeda, pred zhruba 20 rokmi (Bože, ale to letí!) Seriál rozpráva príbehy vojnovej vesmírnej lode, ktorá však má určitú osobnosť a nezávislosť. Zaujala ma tá predstava a trocha som sa s myšlienkou pohral - ak má loď ľudské črty a priveľa slobody, čo sa asi stane, keď sa nahnevá? Moja poviedka ukazuje, že hľadanou záchranou by mohli byť práve tie spomínané ľudské črty...