ChatGPT - majú spisovatelia dôvod na obavy?

Zdá sa, že tento rok bude rokom umelej inteligencie. Snád už neexistuje ani jediné periodikum zaoberajúce sa odbornými vecami, ktoré by nejakým spôsobom neskloňovalo slová "umelá inteligencia". Nie je to prvý krát, čo sa robí humbuk okolo UI, ale tentokrát výsledky zaskočili zrejme aj samotných jej tvorcov.

(UI sa vyvíja v podstate od počiatku éry elektronických počítačov, od 50-tých rokov minulého storočia. V sedemdesiatych rokoch dospel k vyvrcholeniu vtedajších možností, no v roku 1987 sa opäť navrátil prísľub, že UI je "ďalšia veľká vec". Prišli expertné systémy, simulujúce rozhodovacie funkcie človeka. Tieto systémy pomerne rýchlo narazili na svoj strop, no potom prišla éra Deep learningu, ktorá práve naberá exponenciálnom raste.)


400px-One_of_Deep_Blue-s_processors_2586060990jpg
Jeden z procesorov počítača Deep Blue, ktorý porazil v šachu Garryho Kasparova, v roku 1997.
Zdroj: https://en.wikipedia.org

Istý čas som dianie okolo ChatGPT nesledoval. No len čo som uvidel na Youtube video s Jordanom Petersenom, ktorý jednoducho zhrnul možnosti tejto technológie, naskočil som na fanúšikovský vlak a pustil som sa do vlastných experimentov. A čím ma pán Petersen vlastne zaujal?

Petersen požiadal ChatGPT o malú službičku (pre jeho knihu "Beyond order"): "Write me an essay, that's a 13th rule for Beyond Order, writen in a style, that combines the King James bible with the Tao Te Ching".

Podla Petersena, hociktorá z tých spomínaných úloh je ťažká, ale splniť všetky tri kritériá naraz je takmer nemožné. ChatGPT to zvládla behom troch sekúnd vychrlila 4 strany, za ktoré by sa vraj ani on sám nemusel hanbiť. Navyše, výsledok bol po gramatickej stránke skvelý.

Nedalo mi, aby som aj ja neskúsil čosi podobné. Ešte v ten deň som sa prihlásil k ChatGPT službe. Prvá "jednoduchá" úloha, ktorú som jej zadal, znela asi takto:
"Napíš mi krátku báseň, oslavujúcu Matku Zem".

Podobne ako Petersena, aj na mňa zapôsobil výsledok. Báseň, ktorú som dostal, je nielenže skvelá (aspoň podľa mňa), ale zrejme ďaleko zaujímavejšia než to, čo som zosmolil ja! Najťažšia vec na predýchanie je však to, s akou ľahkosťou ma UI porazila. Zadáte jej v podstate hocijakú literárnu úlohu (navyše v slovenčine) a na obrazovke sa objavý nápis: "Áno, iste!"

Neskutočné!

Na mieste je teda otázka - pripravý umelá inteligencia literárnych umelcov o ich koníček, či živobytie?

Nemyslím si, že situácia je nejak vážna. UI dokáže vygenerovať zaujímavé texty (hlavne eseje, ale zjavne zvláda aj poéziu), ale musí to byť presne zadá úloha. Nie je veľmi kreatívna "sama od seba".
Niečo celkom iné ovšem je, keď pracujete na rešerši a hľadáte informácie o určitej téme. V tomto smere je ChatGPT skutočný poklad - živá databáza, ktorá okrem informácií takmer o čomkoľvek, dokáže dávať rôzne návrhy a vie pomôcť aj s kreatívnou stránkou veci.

Môj syn napríklad miluje počítačovú hru Minecraft. Pre túto hru je ochotný stráviť všetok svoj voľný čas pri počítači, čo mne ako rodičovi, len pridáva ďalšie vrásky. Keď som sa spýtal ChatGPT, či by mi vedela poradiť o tom, ako by si môj syn mohol užiť Minecraftu bez použitia počítača, ponúkla mi asi 5 možností. A všetky sú relevantné!

Písanie poviedky som jej nezveril, ale ako vyhľadávač informácií funguje skvele. Zadal som napríklad úlohu: "Povedz mi, ako by bolo možné teleportovať človeka" a čuduj sa svete, dostal som niekoľko-bodový návrh celého procesu, ktorý mal hlavu a pätu. Navyše sa opieral o reálne vedecké poznatky (zo sveta kvantovej fyziky)!

Vtedy som pochopil, ako môže UI pomáhať autorovi. UI odvtedy nepokladám za nepriateľa, ale za skvelý nástroj. Tie možnosti čo ponúka, sú naozaj skvelé.