Čajový rituál

(Publikované 22.5.2021)

Pred nedávnom prebehla v RTVS (Rádio Slovensko) poviedková súťaž, so skvelým názvom „321 slov - literárne šortky poslucháčov Rádia Slovensko“. Zaujal ma už ten názov, ale tiež netradičné pravidlá - cieľom bolo napísať poviedku na akúkoľvek tému, s rozsahom 321 slov (plus mínus 5 slov). Vzal som to ako výzvu skúsiť niečo nové a napísal som Čajový rituál, minipoviedku inšpirovanú „skutočnými udalosťami“.

Zdanlivo jednoduchá úloha ale skrývala viaceré úskalia. V takto krátkom texte sa totiž nedajú použiť obvyklé postupy a je tiež priam nevyhnutné poviedku dobre vypointovať. Dôkazom je aj fakt, že doteraz sa snažím poviedku vylepšovať, no stále nie som spokojný s viacerými jej aspektmi. Ako pozitívum však treba spomenúť, že autor má k dispozícii slušný priestor na experimentovanie a prejavenie svojich schopností čarovať so slovami.

Súťaž bola každopádne inšpiratívna a dokazuje, že skvelé dielka sa dajú vtesnať aj na jedinú stránku papiera. Tu je môj príspevok do súťaže, mierne vylepšený oproti originálnej verzii:

Cajovy_ritual_webpng